1703 FORGES

Verbouwing van een vakantiewoning

voormalige smidse te Stoumont

opdrachtgever: 

Lehaen - Merckx

plaats:

Stoumont

ontwerp:

2018, Studio Kanada

status:

werf

meer lezen

De vakantiewoning, gelegen te midden Les Forges aan de rivier De Lienne, wordt rakelings aangesneden door de GR-route. Ingeplant met haar rug in een heuvel & haar gezicht zuid-westelijk georiënteerd, blijkt het atelier van de oude smidse in Stoumont een ideale wintertuin te zijn voor het actieve gezin. Een ruimte waar fietsen, modderige wandelschoenen & gereedschap hun plaats kennen en het woonhuis ontlast. Daarnaast een ruimte die uitnodigt om te vertoeven. 'S winters rond het smeedvuur van welleer. Maar ook 's zomers, op het terras. Of zelfs wanneer het regent, half binnen, half buiten, onder de beschutting van de luifel. 

Het atelier vraagt opknapwerk & kleine interventies met een groot resultaat.

De voorgevel wordt opgedeeld in 3 delen, waar het plannen zich aan zal schikken.

Links, een glazendeur met melkglas, waarachter een beperkte (fietsen)berging bevindt. Centraal, dieper in het gevelvlak, een glazen vouwwand die helemaal openschuift wanneer de smidse even buitenruimte mag worden. Rechts, een glazendeur voor een frequenter gebruik.

De berging wordt afgescheiden van de centrale kamer met een verdiepingshoge wand met langs weerszijden een schuifdeur. De schuifdeur is slechts manhoog en gunt ons een gevelbreed licht. Tegen de wand nestelt zich een zitbank, die ruimte biedt aan extra berging.

Het oude vuur wordt gekaleid en wordt ook zichtbaar vanuit het woonhuis via een grote opening.

De beglaasde deur in de achtergevel belooft geen weids zicht, maar herinnert ons aan de steile helling waarin we ons bevinden & laat in de diepte daglicht toe.